Free track counters
Lovely Counter

...jatkuu, kunhan saan siirrettyä tiedot toisaalta tänne...

20.08.2017 Hillamatka tehty oman suon reunalle ja kerätty pajujen ja heinien seasta puoli litraa hilloja joulukakkuun. :) Pääskyset lähtivät eilen. Kesä on siis ohi. ;(

14.08.2017 Kannusruoho ja kanerva kukkivat. Keräsin 3 dl hilloja suonreunalta välipalaksi mustikoiden kera.

12.08.2017 Olen pitemmän aikaa kaatanut risukkoa mökkitontilla ja tänään unohdin jossain vaiheessa laulella voimasaksia käyttäessäni. Ne nitisevät ja vinkuvat kuin kissanpoika, siis ne sakset. Niinpä yhtäkkiä kuulin alempaa töyräältä suonreunasta matalaa murinaa. Karhu se ei ollut, koskapa ei mitään rytinää alkanut kuulua, kun kysyin, että kukas se siellä on. :) En löytänyt netistä ilveksen varoitusääntä, mutta olen melko varma, että se oli ilves.

10.08.2017 Osa räystäspääskyistä on jo lähtenyt. Västäräkkejä ja keltavästäräkkejä on pihalla pilvin pimein, eilen oli varpusia ja pajulintuja parvina. Pelloilla kukkivat nyt päivänkakkarat.

07.08.2017 Mesiangervo, matara ja lehtovirmajuuri kukkivat rannassa. Mustikatkin alkavat kypsyä.

05.08.2017 Aurinkoisilla paikoilla hillat alkavat olla kypsiä, mutta niitä ei todellakaan ole paljon tänä vuonna.

25.07.2017 Kukkakimppuun saa nyt rantatädykkeitä, tupasvilloja, lehtosinilatvoja, puna-ailakkeja, siankärsämöitä, kultapiiskuja. Iltaisin vanamoitten tuoksu on huumaavaa. Miten niin pienestä voi lähteä niin hyvä ja voimakas tuoksu, joka kantaa kauas?

23.07.2017 Paarmoja ja mäkäräisiä on niin paljon, että riittäisi muillekin jakaa. :) Korppeja lenteli mökkimaaston yllä. Liekö se ilves jonkun poron tappanut.... Sudenkorentoja normaalia enemmän, pohjanukonkorentoja. Västäräkin jälkeen talitintti on tehnyt pesän entiseen kaiuttimeen, joka on nro 16 mökin pöntöistä.

22.07.2017 Istuin mökillä paviljongissa, kun ojalta päin kuului semmoinen ärjäisy, että hiukset nousivat pystyyn. Ilveshän se siellä huuteli. Vilukko ja kaarlenvaltikka kukkivat. Samoin syreeni pihalla.

11.07.2017 Illalla tuli kauhea tuulenpuuska, joka heitteli kukkatornin ja muitakin ruukkuja nurin pihalla ja sitten jyrähti ukkonen kerran - ja meni pois. Puolukka ja vanamo kukkivat.

09.07.2017 Olimme vajaan viikon poissa kotoa ja sillä aikaa oli satanut pari senttiä lunta (hillat menivät!), pakkasta oli ollut mökillä -1,4ºC ja vettä satanut 54 mm viidessä päivässä. Tarhalemmikit ja kylmänkukat kukkivat.

02.07.2017 Raparperiaika. Pelloilla paljon niittyleinikkejä, puna-ailakkeja, koiranputkia ja erivärisiä metsäkurjenpolvia

25.06.2017 Käki on ottanut pihamme laulupaikakseen. Kukkuu kuin viimeistä päivää. Istuu ikkunani takana langalla tai kiipeilytelineen päällä.

23.06.2017 Ulkona laulaa joku lintu, jolle en tiedä nimeä. Olen kuunnellut kymmeniä lintujen lauluja Luontoportista etsiessäni sen kirkkaan ja kauaskantavan äänen omistajaa. Pidin sitä jonain rastaana, mutta ei rastaista löytynyt sellaista ääntä. Pari viikkoa sitten se tuli ihan ikkunani taa laulamaan ja näin, että se onkin joku pieni vihertävänruskea(?) lintu, jolla on ADHD. Se ei pysynyt paikoillaan ollenkaan ja hyppi oksalta oksalle. Vain laulun ajan pysähtyi ja sain siitä ikkunan läpi suttuisen kuvan, josta ei saa selvää kunnolla. Ei harmainta aavistustakaan, mikä tuo lintu on. Se alkaa laulaa toukokuussa ja jatkaa elo-syyskuulle asti. Voimakkaan äänen takia pidin sitä rastaana, mustarastaan sukulaisena, koska sen laulu on samantyylinen huilumainen, kantava. Sen laulu lyhentyy heinäkuussa.

22.06.2017 Kävimme harjuilla. Näimme paljon poron, hirven, ketun ja bambin jälkiä. Karhusta ei näkynyt merkkejä. Tullessamme metsätieltä pellolle, vajaan kymmenen metrin päästä oikealta ampaisi bambiäiti juoksuun vasemmalle pitkin pellonojanlaitaa ja sitten suolle piiloon. Liekö ollut ruokkimassa pikkubambia jossain siinä. En nähnyt mitään, mutta eipä niitä pikkuisia ruohon ja risujen seasta näe, ellei se liiku. Pikkuisen nälkäitkua olen kuullut peltojen alkupäästä, joten ehkä sillä on kaksoset ja toinen siellä ja toinen tuossa

19.06.2017 Viime yönä satoi 10 mm ja luonto puhkesi kukkaan. Hilla kukkii pellonreunassa aurinkoisella paikalla, rentukat ojassa, suo-orvokit pelloilla, mesimarjat myös.

18.06.2017 Kaksi hullua harakkaa riehuu pihalla. Sotkan uusta ne hajottivat pesän ja heittelivät munat ja höyhenet pihalle. Siis ei tule sotkanpoikia tänä vuonna. Samat riehujat kiusaavat myös lähimetsän kirjosieppoja ja punakylkirastasta. Kaikenvärisiä kissankäpäliä on pihalla.

15.06.2017 Helle jatkuu. Mökillä viime vuonna kylvetyt siemenet alkavat nousta ylös mullasta. Tulppaanit kukkivat pihalla omassa laatikossaan. Kullerot alkoivat kukkia.

12.06.2017 Maanantaiaamu alkoi iloisella yllätyksellä; nurmikolle oli ilmestynyt voikukkia, leinikkejä ja kullerotkin avautumassa. Vuorenkilvessä on pari kukkaa, esikot leviävät ja nousevat ylös mitä ihmeellisemmistä paikoista.

11.06.2017 Luonto alkaa vihertää hiirenkorvien myötä, mutta maa on ruskea ja rutikuiva. Kaivattaisiin sadetta. Krookus ja kevättähti kukkivat.

09.06.2017 Hellettä. Istuin mökillä paviljongin suojissa ja kuuntelin kosken kohinaa ja tuulen huminaa. Katselin lintujen puuhia. Melkein kaikissa 16 pöntössä on pesijät. Lähimpänä mökkiä leppälintuja, kirjosieppoja ja västäräkki. Kauempana tien varressa lapintiainen vakiopöntössään. Illalla kuului ukkosen pauketta naapurimaan puolelta, meille asti ei tullut.

08.06.2017 Tiistaina alkoi olla lämmintä, vaikka satoikin. Sain kylvettyä ne muutamat perunat juureslaatikkoon. Lumi on sulanut lähes täysin, vain kasojen pohjat vielä loistavat maisemasta likaisenharmaina. Keskiviikon kesäinen +20ºC toi pääskyset parvena takaisin ja  hellepäivä avasi lähes kaikki esikot nurmikolla ja sai kukkapenkin krookukset, scillat ja vuorenkilvet nupuille, jotka varmaan aukeavat huomisen hellepäivän aikana.

01.06.2017 Joka välissä sataa lunta, räntää tai rakeita, joten talven ote ei irtoa. Näin kylmää on ollut viimeksi vuonna 1968. Sääliksi käy sitä ainoaa räystäspääskypariskuntaa, joka pesii naapurin vanhan navetan räystään alla. Pikkulinnut ovat varmaan pesissään lämmittelemässä, sillä niitä ei paljon näy. Navakka pohjoistuuli jatkuu ainakin kaksi päivää.

30.05.2017 Mökillä käydessämme näimme leppälinnun, joka tarkisti viimekesäistä pönttöä asunnokseen. Myöhemmin Väylällä ui kaksi pilkkasiipeä ja vesipääsky.

29.05.2017 Aamuneljältä koko maisema oli valkoinen lumesta, joka peitti tienoot. Aamuun mennessä se suli pois, joskin lumi/räntä/raekuuroja tuli koko päivän, kuten lähes koko viime viikon. Mökkitietä ei päässyt vielä puoliväliinkään puolimetrisen lumen takia. Kävelimme pälviä pitkin mutkitellen perille. Kaksi liroa pesällään mökkisuon reunassa lähellä ojaa, josta otamme kesäisin kasteluvettä. Sinivuokot kukkivat mökkipuutarhassa!♥ Kotipihalla pajulintu istui kamarin ikkunan takana kaivon varokepin päällä ja lauloi klo 17. Klo 19:10 kaksi sinirintaa hyppeli nurmikolla. Samoin pajusirkku etsi syötävää. Oikea rastaskokoelma lipputangon juurella, kun siinä oli kaksi punakylkirastasta, kaksi räkättiä, kaksi kulorastasta ja yksi laulurastas.

26.05.2017 Jäät ovat lähteneet Väylästä kokonaan. Meriläiset uivat suurena parvena ja tusina kalatiiroja syöksyili veteen, välillä ohilipuvilla jäälautoilla levähtäen. Rautiainen näkyi myös, kun kävelin takapelloille, joskaan en päässyt puolimetrisen lumen takia harjuille. Bambin nälkäitkua kuului ekan pellon sivulta. Lumi sulaa vauhdilla aurinkoisilta paikoilta.

24.05.2017 Lapintiirat lentelivät naapurikunnan puolella. Tien varrella näkyi koppelo ja pikkukuovi, kun kävimme pyöräilemässä. Istuessani kuistilla kuuntelin taivaanvuohen määkinää kyllästymiseen asti. Iltaisin sepelkyyhkyt ja väriävaihtavat metsäjänikset ruokailevat pihallamme. Puput näyttävät hassuilta, kun yksi on valkoinen tummin pilkuin, yhdellä on tumma naama ja harmaa muu osa, yksi on harmaanvalkoinen ja vain yksi on vaihtanut karvan kokonaan.

21.05.2017 Aamulla saapuivat kaunislauluiset punakylkirastaat ja kymmenen maissa kaksi räystäspääskyä. Alkuillasta niitä tuli neljä lisää, mutta yksi pari kaarsi itään ja toinen länteen. Naapurin navetan räystään alle jäi vain yksi pari.

20.05.2017 Kirjosieppo ja kulorastas saapuivat.

19.05.2017 Päivä alkoi vesisateessa, +4ºC. Puoli yhdeksän maissa eka keltavästäräkki saapui pihaamme! Klo 09:20 saapuivat lempivät tilhet pajuun, vanhan tavan mukaan. Ja puun alla on kaksi keltavästäräkkiä.

18.05.2017 Päivä kului pihahommissa ja pihalla istuen. Kuovi varotteli menemästä jäille neljään kertaan päivän aikana. Järripeippoparvi on nyt läheisellä pellolla, lumella. Kävimme naapurikunnassa ja näin pienenpienen poronvasan emänsä kanssa tien vieressä. Miten niin kauniista voi tulla isona niin ruma?! Se tuntui olevan pelkkiä jalkoja, jaksoi tuskin seisoa sen aikaa, että sai imettyä maitoa. Samassa paikassa ne olivat mennen tullen. Varmaan siksi, että siinä tienreunassa on sulaa, metsässä puoli metriä lunta. Kuivaan kankaaseen sulautuu helpommin piiloon pedoilta. En ole ikinä ennen nähnyt yhtä pientä poroa! Yksi kuollut kettukin oli tienposkessa, näkyi myös koppeloita, rastaita. Kotipihalla lenteli ISOJA nokkosperhosia, varpushaukka kaarsi talonkulmalta takaisin, kun näki minut. Västäräkit tulevat ihan tuolin viereen.

17.05.2017 Lämmin päivä, noin +14. Lumi sulaa vauhdilla. Neljä räkättiä saapui hempeilemään iltapäivän lopulla kuusiaitaan. Olisivat olleet edes punakylkirastaita, että olisi kauniimpaa laulua! Pihalla viimeisiä siemeniä noukkii parvi järripeippoja, kolmisenkymmentä.

15.05.2017 Ensimmäiset kolme nokkosperhosta ovat heränneet! Kärpäsiä on vaikka kuinka paljon pörräämässä eteläseinustalla. Väylän jäälle on noussut vettä ja ensimmäiset sotkat ovat siellä. Aamulla kaksi kurkea lensi kohti pohjoista. Hirviemo vasansa kanssa oli käynyt kotikodin pihan veräjänsuussa kääntymässä, bambit ovat käyneet syömässä kaukalollaan, kettu oli kaivanut kaikki vielä koskemattomat piilot esiin. Lunta on vielä puolisen metriä, penkkoja hajotimme, että kuivuisivat nopsemmin. Pyöräilykausi avattu.

14.05.2017 Vau, 11 västäräkkiä pihalla syömässä! Illalla kävimme mökkitienhaarassa kävelemässä. Lunta on vielä yli polven. Tienpientareelta löytyi pienen poron jalka kaluttuna. Ahma?

09.05.2017 Tänään matkan varrella VT21 näimme kaksi koppeloa, 3 sotkaa, 2 joutsenta. Kotipihaan saapuessamme, kuistin vierestä lähti lentoon varpushaukka, joka varmaan on huomannut, kuinka paljon pihassamme on pikkulintuja. ;( Illan alussa ruokintatalon alla tepasteli ja pyrstöään heilutteli västäräkki.  Iltaisin on näkynyt vain yksi pupu, useimmiten ei enää sitäkään.

04.05.2017 Vappuaattona oli ihan normaali vappuilma, lunta taivaan täydeltä. :) Sitten alkoi kova pohjoistuuli ja nyt lumi sulaa ihan silmissä. Päivisin aurinko sulattaa ja tuuli kuivattaa, helpottaa huomattavasti kevättulvia. Tänään maantien pientareilla näkyi neljä koppeloa ja kurjet matkasivat pohjoista kohti.

27.04.2017 Kyyhkyn kaveri ilmaantui paikalle viikonloppuna. Pupuja on näkynyt pihalla kahdeksan yhtaikaa, mm. toissailtana. Ahma on kulkenut pihallamme jonain hämäränä hetkenä ja sama yksilö lienee ollut kotikodin pihapiirissä viikonloppuna, jolloin siellä oli neljä poroa kulkenut. Peipposet lauloivat niin kauniisti aamukuudelta, että makoilin sängyssäni puoli tuntia pelkästään niiden iloista laulua kuunnellen. Nyt lumi alkaa vihdoin sulaa seinänvierustoilta. Kevät on myöhässä.

15.04.2017 Peippo toi kevään viestin eilen iltapäivällä. Pulleat pulmuset ruokailevat pihalla. Sepelkyyhky kutsuu kaveriaan, lentelee yksinään pihamaisemissa ja käy ruokintapaikalla syömässä auringonkukansiemeniä. Kolme pupua yhä pihavieraina iltahämärissä ja öisin. Tällä hetkellä pihapuussa ikkunani takana istuu kaksi taviokuurnaa, punatulkku, talitiaisia, urpiainen ja jossain ryystää järripeippo.

09.04.2017 Lumimyräkkää. 10 cm lunta. Se toi mukanaan sepelkyyhkyn. Toissayönä kolme pupua aterioimassa.

06.04.2017 Viime yönä oli taivaallisen kauniit revontulet! ♥ Vesisateiden ja +8 asteisten päivien jälkeen maa on paljastunut monin paikoin ja hanget huvenneet, pihatiet paksua loskaa ja maantiet sulat. Aurinko lämmittää päivisin uskomattoman paljon ja niinpä eka ikkunalasi on poistettu ja tuotu sääskiverkkokehys ikkunaan, ei tule linnut tai lumihiutaleet sisälle asti. Nytkin sataa lunta klo 13:28. Kun eilen pidin ikkunaa auki, kuului koko ajan linnunlaulukonsertti ulkoa. Kevät se tulee, väistämättä! Lintulaudalla paljon urpiaisia, tiaisia, taviokuurnia, varpusia... Ja öisin pikku Pupulimme siivoaa kuoria sieltä ja omassa luolassaan popsii heiniä.♥

31.03.2017 Käytiin autoilemassa lähikunnissa ja VT21:n yllä liiteli nuori maakotka. Iltakahdeksalta varpuspöllö istui lintulaudan alla ja söi taviokuurnan. ;( Tosin nekin tarvitsevat ruokaa, mutta silti tuntuu ilkeältä... söisivät harakoita. :) Koko viikon on ollut öisin hienoja revontulia.

29.03.2017 Tänään lintulistaan tuli kaksi uutta nähtyä lintua eli kuukkeli ja pulmunen. Pulmuset ovat kevään merkki. Lintulaudalla on välillä 21 taviokuurnaa, monta tinttilajia, pikkuvarpusia, viherpeippoja, punatulkkuja. Pupulille laitoimme oman lumiluolan, jossa sille on heiniä. :) Kyllä se siellä oli eilen illallakin. Hämäräsokeana en yöllä revontulia ikkunasta katsoessani nähnyt, oliko se siinä, mutta jossain vaiheessa se loikki ikkunan alta, kun katselin taivasta. Vain valkoinen varjo liikkui... Tänään oli monta urpiaista kaunistamassa koivuja lisää.

08.03.2017 Kovin vähiin ovat jääneet kulkemiset luonnossa sydänvaivojen vuoksi. Eilen sentään hiljaa hissuksiin tein puolen kilometrin lumikenkälenkin pellonreunaan. Joku eläin oli tullut KalleKustaanmaalta, tehnyt lenkin pellolla pupujen jälkiä seuraten ja mennyt niemennokkaan. Jäljet olivat liian isot ketuksi ja liian pienet sudeksi. Lisäksi kulkivat liian suoraan ja kettu mutkittelee. Ehkä se on se ilves, joka lähistöllä liikkuu. Uuden pehmeän lumen takia ei saanut tarkkaa selvyyttä jälkien tekijästä, ei nähnyt kynsien asentoa, tassun pyöreyttä tms. Vihdoin uusi lintu sadan lintulajin joukkoon eli taviokuurna.

23.02.2017 Lintulaudalla ja talipötköissä kaisailee tänään yli 20 talitinttiä, yksi sinitiainen, yksi pikkuvarpunen ja kolme punatulkkua. Siis tällä hetkellä. Yöllä tuli noin 15 cm uutta puhdasta lunta, joten maisema on vihdoin kaunis. Ja lisää lunta on luvassa.

17.02.2017 Laitoin tämän jäähylle välillä, kun kirjasin tiedot Tiiraan. Mutta siellä on se huono puoli, että kaikki näkevät kuka ilmoittaa mitä ja mistä. En todellakaan halua omalle tai  vanhempieni pihalle ketään kameroineen ja kiikareineen häiritsemään sen enempää eläimiä kuin ihmisiäkään! Niinpä aloitan/jatkan nyt täällä uudestaan.

Tällä viikolla on nähty helmiäispilviä maanantaina. Lumen pinta on pudonnut lämpöaallon takia varmaan 40 senttiä, talven kylvöt pilaavat maiseman rumine roskineen, sillä sunnuntaina tuuli oli kova ja myrskyinen. Tiistai oli mitä kaunein talvipäivä aurinkoineen. Nyt loppuviikosta on sadellut vähän lunta.

Äsken lintulaudalla oli punatulkkuja, urpiaisia, eri tiaisia ja viherpeippoja. Aamuneljältä kolme pupua loikki pihalla ja putsasi lintulaudanalustoja kuoriroskista. Yksi niistä syntyi viime kesänä ikkunamme alle ruohikkoon, sen tuntee viallisesta oikeasta silmästä. Meidän oma Pupuli!


***************************************************

20.05.2016 Eilen maa oli valkoinen, tänään aurinko paistaa kuin mitään ei olisi ollutkaan. Sitä se Lapin kevät on. Leppälintu etsii maasta syötävää, kirjosieppokoiras ei saa pönttöön naarasta, vaikka eilenkin kovasti yhtä liehitteli. 8 tilheä syö joka päivä noissa pajuissa, nytkin niitä on neljä tässä ikkunani takana olevassa isossa puussa. Järripeippo ei jäänyt ryystämään meidän pihaamme, kaksi sotkaa lentää päivittäin lähettyvillä uuta etsien. Kaksi oravaa on hypellyt pihapuissa, naapurin pellolla oli yksi isosarvinen poro, matsäkauriita ei nyt ole näkynyt kuin yksi pukki.

14.05.2016 Kävin ekan kerran talven jälkeen mökillä. Autolla sinne ei pääse, kun kahlaamaan joutui 20-30 senttisessä lumessa. :) Kirjosieppokoiras oli tullut tutulle paikalle laulamaan, peipponen liversi, kulorastas lauloi kauempana ja sitten oli joku neljäs, jonka laulua en tunnistanut. Metsoa ei näkynyt, mutten uskaltanut toiselle ojalle mennäkään vanhaa tietä pitkin, ettei se hyökkää kimppuun. Riekon jätöksiä oli siinä mutkassa, jossa niitä aina on. Hirvi oli vasansa kanssa käynyt vedenhakupolullamme ja jättäneet molemmat omat ulostekasansa merkiksi käynnistään. Toisella ojalla käydessäni oli tiellä hirven, poron ja metsäkauriin jäljet. Ynnä jonkun ihmisen, joka varmaan on kuullut, mistä löydämme hyviä sarvia talven jälkeen ja oli käynyt niitä etsimässä. Pupulla on ollut kova nälkä talvella, sillä se oli syönyt niin rottinkiruukkuja ja -koreja kuin tikkataulun taustana olevaa vaneriakin.

12.05.2016 Leppälintunaaras lenteli pönttöjen lähellä pihallamme ja kävi hakemassa maasta jotain syötävää viime tiistaina. Samana päivänä neljä tilheä kuherteli pajupuussa. Olimme poissa yli viikon ja sillä aikaa lumi oli häipynyt olemattomiin ja jäät lähteneet. Lähtöiltanamme eli 29.04. tuli västäräkki katonharjalle vahtimaan autonpesuani ja saman päivän aamuna näimme mustarastasnaaraan. Sepelkyyhkyjä on poissaollessamme näkynyt 7 yhdellä kertaa, metsäkaurispariskunta käy joka ilta, yö ja aamu syömässä riistakameran mukaan. Ja välillä keskipäivälläkin. Tai iltakuudelta. Tai... :) Järripeipot ovat tulleet sankoin joukoin ryystämään oksille. Sotkat munivat uissa. On valtava ero eteläisen Suomen ja Lapin välillä. Siellä (Lahdessa ja muualla) oli kuumaa kuin pätsissä Lapin ihmiselle ja täällä suloisen vilpoista. Kunhan ei vain tulisi kuumaa kesää... inhoan hellettä ja kuumuutta, auringonpaistetta. Nytkin parantelen aurinkoihottumaani, jonka siellä matkalla sain. Kyllä Lapissa on sentään ihanampaa!!!!♥♥♥

28.04.2016 Ei ole vielä punarintaa tai värstäräkkiä näkynyt. Tänään nähtiin viisi sotkaa, 7 kurkea, 1 pajusirkku (1k), urpiainen, hömötiainen, muutama talitiainen, taviokuurnapariskunta. Kolme peippotyttöstäkin on jo nähty niitten poikien pariin lyöttäytyneinä. Varis, harakka, kaksi räkättirastasta. Lämmintä on +8,3ºC ja lumi sulaa silmissä. Väylään ilmestyi eilen vesipaikkoja. Sepelkyyhkyt taitavat olla pesimässä, kun vasta ilatmyöhällä ehtivät syömään pihalle. Ulkona lintukonsertti on uskomaton!

23.04.2016 Eipä mitään erikoista viikon varrelta. Sepelkyyhkyjä 5 kpl pihoilla aterioimassa. Pulmusia parhaimmillaan 43 kpl. Tänä aamuna tuossa pihalla oli 15 peipposta (kaikki koiraita), 3 taviokuurnaa (1k, 2n), 5 talitinttiä, 2 hömötiaista, 5 viherpeippoa ja 9 pulmusta.

16.04.2016 Koko viikon olemme samoja lintuja katselleet. Pulmusmäärä alkaa vähetä. Riistakamera on tallentanut viime yönä kaksi eri yksilöä metsäkauriista. Sitä kameraa pitää vielä kääntää hiukan vasemmalle, että ne tulevat paremmin kokonaisina kuviin ja näkee niiden yksilöllisiä eroja ja voi tunnistaa. Poikabambit voi erottaa sarvista, tyttöjä ei niinkään. Pulskia pupuja on neljä kappaletta. Eilen seurasin uusimman bambitulokkaan jälkiä tieltä takapellontielle. Sillä on isoimmat jäljet ja se on poika sarvineen. Mieheni kävi mökillä putsaamassa linnunpöntöt ja vain kahdessa oli ylimääräistä eli 4 myyrää (sen hiiripöllömme aterioita varastossa varmaan) ja toisessa kuollut linnunpoikanen.

Tämän päivän linnut: 3 sepelkyyhkyä (2k, 1n), kaksi peippoa (2k), 17 pulmusta, 5 punatulkkua (3k, 2n), 1 varis, 15 talitinttiä, 2 lapintiaista, 3 hömötiaista, 2 varpusta, 2 viherpeippoa, 1 taviokuurna (1n)

10.04.2016 Ensimmäinen peipponen sapaui klo 14:40! Kahdelta vein pihalle pussillisen siemeniä ja huutelin pulmusille, että tulevat syömään ja tuovat peipposen ja sepelkyyhkynkin mukanaan. Seisoin kauan ulkohuussin portailla ja kutsuin "bamberoisiani", että tulisivat näyttäytymään, että tiedän, onko niistä se viimeinen nurkissa pyörivä ja riistakameraan taltioitunut yksilö vielä hengissä vai onko ilves sen tappanut.;( Ei missään liikahdustakaan, vain vaimea outo ääni kuului metsästä. Päivän lintusaldo: 2 varista, 4 harakkaa, 2 närheä, 47 pulmusta, 5 talitiaista, 3 viherpeippoa, 1 varpunen, 2 lapintiaista, 2 hömötiaista, 1 sepelkyyhky, 1 peippo.

09.04.2016 Puoli kuudelta kävin katsomassa metsäkauriiden syöttöpaikkaa. Vain yksi oli käynyt aterioimassa. Mutta jokapuolella kun on sellaisia kahvikupin kokoisia pyöreitä tassunjälkiä, niin eipä taida bambeja näkyäkään.;( Jostain lähistöltä kuului matala murr-roauhh-ääni, joten en uskaltanut mennä katsomaan ketun ruokapaikkaa kuusten alle, ettei ilves hyppää niskaani. Yksi laiha sepelkyyhky istui katulampun päällä.

Iltapäivällä: 51 pulmusta yli 100 pulmusta, 15 talitinttiä ja kaksi varpusta aterioimassa. Tänä keväänä talitinttejä on valtavasti, sinitiaisia hirmu vähän.

04.04.2016 Nyt aamulla pihalla pulmusia on 11. Taviokuurnia 7 (1k, 6n), viherpeippoja 2, talitiaisia 5, hömötiaisia 1, lapintiaisia 2 plus punatulkkupariskunta.

Tänään saapui ensimmäinen sepelkyyhky. Kuusi niitä lensi tienoilla, mutta vain yksi ehti tulla pihalle juomaan vettä ennen kuin postiauto kaarsi pihaan ja niin sekin lensi pois. Vein niille ruokaa keskelle pihaa, jossa ne ovat tottuneet syömään ja heittelin pulmusparvelle lisää siemeniä lumipenkan päälle.

03.04.2016 Aamun alkajaisiksi: pulmuset ovat aikataulussa, juuri nyt kuusi pelmahti pihalle syömään. :) Siellä on myös pari taviokuurnaa, 5 viherpeippoa ja kaksi lapintiaista.

02.04.2016 Kuukkeli, 4 varista, 11 talitiaista, 7 taviokuurnaa, 1 sinitiainen, 2 hömötiaista.

01.04.2016 Aamukuudelta närhi katseli pihakoivun oksalla, onko mitään syötävää. Jokohan pulmuset tulevat tänään? Viime vuonna ne saapuivat 03.04.

31.03.2016 Aurinkoista, keväistä, jäinen piha sulaa vauhdilla. Se eilinen ikkunaan lentänyt taviokuurna heitti veivinsä ja sai "hautajaiset". Muut tipuset päivän varrelta: 4 punatulkkua (1n, 3k), 2 lapintiaista, 1 hömötiainen, 5 harakkaa, 7 taviokuurnaa (5n, 2 k), 3 viherpeippoa, 2 varpusta. Missähän sinitiainen luuraa, kun ei näy?

30.03.2016 Aurinkoista ja lämmintä, vesi tulee noroina alas katoilta. Päivän lintusaalis aika monipuolinen; 6 punatulkkua (2n, 4k), 11 talitinttiä, 2 taviokuurnanaarasta, joista toinen lensi ikkunaan ja vioitti nokkaansa, 3 varpusta, 4 hömötiaista, 2 lapintiaista, 1 varis, 1 hiiripöllö, 5 viherpeippoa, 2 harakkaa. Orava hyppeli aamulla pihalla, oli vielä talvipuvussaan eli harmaa ja tuuheahäntäinen.

29.03.2016 Eilen iltayöstä oli aivan mahtavat revontulet, kirkkaanvihreät. Suurin osa päivästä on ollut pilvinen, iltapuolella vasta alkoi aurinko näkyä ja sumu saapui taivaanrantaan. Navakka tuuli etelästä. Punatulkkupariskunta oli aterialla ruokintapaikalla kahden talitintin ja kahden hömötiaisen kanssa. Kaksi harakkaa lenteli keittiön ikkunan takana olevissa puissa välillä levähtäen. "Räystäät tippuvat", plussalla ollaan päivän ajan. Lumi sulaa silmissä.

27.03.2016 Pilvinen aamu, päivällä paistoi aurinko. Koko päivän oltu plussalla. Aika navakka tuuli vinkuu nurkissa.  En paljon ole ulos ehtinyt katsella, mutta kaksi harakkaa, yhden hömötiaisen, kolme talitinttiä ja kolme viherpeippoa olen nähnyt ikkunoiden ohi kulkiessani.

25.03.2016 Aamulla herättiin lumisateeseen, mittarissa -12,3ºC. Kolme punatulkkua (1n, 2k) ruokaili pihalla. Päivän aikana olen ikkunasta ulos katsoessani nähnyt vain kaksi harakkaa. Laiha anti tänään. :)

23.03.2016 Tänään nähty viisi taviokuurna-äitiä oransseine rintoineen. Isälinnut eivät sattuneet näytille, vaikka niitäkin kuulema on. 3 harakkaa lensi aamulla talonpäädyn ruokintapaikalle (ei meidän järjestämä!!!) 5 talitiaista lentelee oksalta oksalle kuin hippasilla olisivat. Punatulkun huilu soi aamulla ulos mennessä ennustaen ensi yön lumisadetta. 3 lapintiaista ja yksi hömötiainen. Autoillessa näin kaksi varista. Aurinkoinen kevättalven päivä.

22.03.2016 Päivän aikana nähty lintusaalis viisi talitiaista, viisi lapintiaista ja yksi hiiripöllö. Päivä aurinkoinen, illalla -25,4ºC.

Auringonlasku kauniin korallinpunainen. Ei revontulia ole pariin yöhön näkynyt.

21.03.2016 Koska en viitsi perustaa ihan uutta blogia luontohavainnoilleni, laitanpa tänne niille oman sivun ja yritän muistaa tätä myös päivittää. Tänään on kaunis ja kirkas pakkasaamu ja mahtava hankikeli. En vain viitsi ottaa potkuria ja lähteä hangille, kun on tuli hellanpesässä. Ulkona -15,5ºC klo 09:25, aurinko paistaa, vain yksi lapintiainen nakuttaa talimakkaraa. Harakoita ei vielä tänä aamuna ole näkynyt. Tässä kylässä on joku omituinen tapa ruokkia "rosvoelukoita" kuten harakoita ja oravia. Me suosimme pikkulintuja, mutta on se aika vaikeaa, kun naapurissa ruokitaan rosvoja. Onneksi harakat lähtevät pois, kun vähän verhoa heilauttaa. Iltaisin vaaran reunalta kuuluu hiiripöllön huutelu. Yhtenä aamuna se kävi kauemman naapurin luona, varmaan katsastamassa sen sotkan uun, jossa viime keväänä pesi.

Illalla.... Päivän aikana en nähnyt kuin kaksi lapintiaista lisää ja jossain joku lintu lauloi välillä pärähtäen kuin järripeippo. En nähnyt, mikä se oli. Hiiripöllö pulputti, talitintit lauloivat titityytään. Auringonlasku kauniin vaaleanpunainen.